[...] ww i te kilka gram ma znaczenie. do bilansu TAK jakos specjalnie na diecie lowcarb nie jestem pewien - o ile pamietam (a wydaje mi sie ze tak) NIE ma wiekszego wplywu na poziom cukru we krwi i co za tym idzie insuliny ... ale jesli ktos ma 20 g ww w diecie a dolozy 80 g glycerolu - moze zauwyzy roznice w wygladzie ...?(oczywiscie przypadek [...]
A jak Wam podchodzi smak wiśniowy? Na opakowaniu przeczytałem: "zwiększa poziom insuliny we krwi". Pytanie: czy to dobrze czy niedobrze, bo zwykle tzw. wyrzuty insuliny pod wpływem ww nie są zbyt dobrze oceniane. "Bogaty w minerały i witaminy" - tych minerałów to on tam za dużo nie ma ("aż" cztery, brak cynku), a w [...]
Jeśli chodzi o insulinooporność to wywołują ją węglowodany szybko podnoszące poziom cukru we krwi oraz tłuszcze nasycone/trans. Tak więc musisz ograniczyć wszelkiego rodzaju słodycze, cukry, białe pieczywa, ryże, makarony, a zastępować te produkty pieczywem pełnoziarnistym /np wasa/, ryżem brązowym, makaronem brązowym lub z mąki durum. Do tego [...]
[...] Płeć: Mężczyzna Wiek: 37 Waga: 118 Wzrost: 182 Obwód klatki: marynarki 116-124 Obwód ramienia: ? Obwód talii: 110? Obwód uda: ? Obwód łydki: ? Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: powyżej 30% Aktywność w ciągu dnia: wymagająca umysłowo praca 9-17 Uprawiany sport lub inne formy aktywności: brak energii wieczorem [...]
dzięki zych za wsparcie :) jeżeli chodzi o jedzenie to dzień zaczynałem od kawy bez cukru z cynamonem ( trochę ciekawiej smakuje , dodatkowo podobno cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi ) ale zrezygnowałem z takiego rygoru i teraz do kawy zjadam jogurt, twarożek lub banany ( około godziny przed bieganiem ) Później przez długi czas po [...]
[...] ta zas jest odpowiedzialna za zmagazynowanie nadmiaru energii w postaci tluszczu, zazwyczaj trzostka wydziela insuliny nieco za duzo, co prowadzi do tego ze we krwi poziom cukru jest nizszy niz normalnie, to prowadzi do hipoglikemi i szybko\powracajacego uczucia glodu (jestes senny i masz ochote na cos slodkiego itd) Zadaniem chromu jest [...]
[...] za rady. Płeć: Mężczyzna Wiek: 18 Waga: 77 Wzrost: 180 Obwód klatki: 95 Obwód ramienia: 25 Obwód talii: 84 Obwód uda: 55 Obwód łydki: 38 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: ? Aktywność w ciągu dnia: wakacje Uprawiany sport lub inne formy aktywności: rower 1-2/7 bieganie 1-3/7 Odżywianie: dawniej bardzo często mc [...]
Insulina obniża poziom cukru we krwi, więc wydaje mi się, że można zjeść coś słodkiego,żeby go ciut podwyższyć, ale nie jestem do końca pewna. Asia_Asia
[...] snikersów podczas długich wypraw rowerowych i po wysiłku to jednak nie do końca były moje zachcianki kuźwa jak sobie pomyślę o tym jak śmigałam na rowerze i jak mi musiał poziom cukru skakać o moich wieczornych ekscesach kulinarnych to mnie w dołku ściska. Tymczasem zaczyna się okres spacerowania, delikatnej gimnastyki i jedzenia tak żeby [...]
[...] niż kiedy zjesz danie składające się z większych ilości węglowodanów i tłuszczu. I to nie koniec. Im mniej jesz węglowodanów i więcej białka, tym bardziej stabilny jest Twój poziom cukru we krwi . W następstwie tego ataki głodu i wilczego apetytu należą do przeszłości - automatycznie redukujesz swoją podaż kalorii. Białko ma też inną zaletę, tę [...]
[...] strączkowe bogate w proteiny Rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola i soczewica, są nie tylko bogate w proteiny, ale także w odmianę błonnika, która reguluje poziom cukru we krwi, w efekcie redukując tzw. oponę brzuszną. Po raz pierwszy dowody w tej sprawie, przedstawiła Tanya Zuckerbrot, autorka książki „The F-Factor Diet“. * [...]
[...] zawody (głównie dyscyplin wytrzymałościowych) była tak komponowana aby maksymalnie zgromadzić glikogen w mięśniach i wątrobie. Spadek ilości glikogenu powoduje: spadek poziomu cukru we krwi w trakcie trwania wysiłku fizycznego - mniejsza wydolność organizmu, zwiększony katabolizm tkanki mięśniowej oraz immunosupresję - większą podatność na [...]
Czyli na chłopski rozum - spada poziom cukru we krwi - po glutaminie wraca on to jakiegoś tam poziomu. - glutamina moze stanowić substrat do pozyskiwania glukozy w drodze glukoneogenezy. jesli w tym aspekcie postrzegać potencjał glutaminy -to lepsza wydawałaby się alanina (ta jest preferowana w wypadku glukoneogenezy watrobowej, glutamina - w [...]
Czyli na chłopski rozum - spada poziom cukru we krwi - po glutaminie wraca on to jakiegoś tam poziomu. a jak to się ma do spalania tłuszczu ?? wykorzystywania energii z tłuszczu przez organizm , jeśli glukoza wraca znów do poziomu do normalnego poziomu ( o ile tak jest po glutaminie ? ) ?
Faftaq co do odporności ok. a teraz wyjaśnij mi jeśli możesz jak się Glutamina ma do poziomu cukru we krwi. i spalania tłuszczu, skoro cukier jest we krwi, to poziom glikogenu wątrobowego i mięśniowego jest wysoki w tym momencie ? Czy to się jakoś przekłada, że ciężej spalić tłuszcz ? A może Glutamina powoduję przy ciężkim treningu, że mięśnie [...]
[...] z zewnatrz powinno oszczędzic tą będącą w ustroju. Zwiększa odporność organizmu , super, ale nie w tym rzecz. Chodzi mi o to, że : Poprawa wartości oraz stabilizacja poziomu cukru we krwi. L-glutamina sprawia to za pomocą kilku mechanizmów. Kiedy poziom cukru jest niski, glutamina tłumi działanie insuliny, zapobiegając dalszemu jego [...]
[...] aż o 43% zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Sylwetka i ilość tłuszczu w organizmie Olej rybi, pomimo że jest skoncentrowanym źródłem energii, korzystnie wpływa na poziom tkanki tłuszczowej w organizmie i zapobiega otyłości. Wyższe spożycie kwasów Omega-3 wiąże się z korzystniejszym BMI, mniejszym obwodem bioder i pasa. Kwasy tłuszczowe [...]
[...] zdecydować się na produkty zawierające bardziej stabilne formy aminokwasu argininy, jak wspomniane wyżej AAKG, jabłczan argininy. Składnikiem, który pozwoli utrzymać wysoki poziom argininy jest aminokwas norwalina (aminokwas nieproteagenny, pochodna waliny), który neutralizuje enzym rozkładający argininę (arginaza). W boosterach NO firmy Trec [...]
Z tego co się orientuję właśnie dzięki węglom poziom cukru skacze i nie utrzymuje się na stałym poziomie. Przy węglowodanach można też mówić o insulinooporności. Ja jestem zwolennikiem węgli złożonych i zdrowuch tłuszczy z dodatkiem warzyw i owoców. Z naciskiem na warzywa. Nadmiar węglowodanów powoduję odklądanie się tkanki tłuszczowej a nie [...]